Издателство за Образователна и Научна Чуждоезична Литература | FLTRP | 外研社

ИЗДАТЕЛСТВО ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНА И НАУЧНА ЧУЖДОЕЗИЧНА ЛИТЕРАТУРА

Foreign Language Teaching and Research Press, FLTRP

fltrp-building-2

Няколко думи от директора

black-line

presidentВярваме, че «Издателството за образователна и научна чуждоезична литература» (ИОНЧЕЛ) е име с много по-дълбок смисъл от този на едно обикновено издателство. ИОНЧЕЛ е въплъщение на доверието и очакванията на нашите читатели, и мечтите на нашите сътрудници.

Нашата вяра е в четенето. Ние сме се посветили да предаден на идващите след нас нашите знания и цивилизация.

Образованието е ген на самото ни съществуване. Ние не се задоволяваме само със създаване на текстове, ние непрестанно споделяме с читателите нашите нови разбирания за образованието и методите на обучение.

Но ние надхвърляме ролята на производител на образователни продукти и услуги, и действуваме като мост, свързващ китайската култура с останалите култури, чрез което правим Китай по-близък на света.

Горди сме, че сме отдадени на нашите образователни и културни мисии, вдъхновени от думите на прочутата китайска писателка Бин Син, която веднъж ни писа: «Усилията ви правят нашата планета по-малка; работата ви прави света по-велик.»

Благодаря Ви за това, че сте наш читател, автор или партньор!

president-signature

Цай Дзиенфън

red-thick-line

НОВИ РАЗБИРАНИЯ

fltrp_01

През 1996 г. Ли Пън-и (прав), директор на Издателството за образователна и научна чуждоезична литература (ИОНЧЕЛ), полага началото на New Concept English — начало, което става здрава основа на развитието на ИОНЧЕЛ, чийто почетен президент той все още е.

НОВИ СТАНДАРТИ

fltrp_02

През 2006 г. професор Чън Лин (вляво) и г-н Саймън Грийнъл, главни редактори на New Standard English, на празненството на ИОНЧЕЛ и Macmillan по случай 100 милиона продадени комплекта учебници.

НОВИ ХОРИЗОНТИ

fltrp_03

От 1999 г. насам ИОНЧЕЛ е организирало учебни сесии за около 150000 учители по английски език за колежи. Такива сесии са същностна част от усилията ни за прокарване на нови схващания за англоезичното обучение и учебна издателска дейност.

НОВ ВЕК

fltrp_04

През 2004 г. ИОНЧЕЛ издаде нов китайско английски речник «Нов век». Той бе представен в Институт Конфуций в Кения, от китайския президент Ху Дзинтао през 2006 г. Речникът послужи като основа за «Английско-китайско-английски речник», съвместно издание на Оксфордския университет и ИОНЧЕЛ.

red-thick-line

Ние в ИОНЧЕЛ вярваме, че четенето е път към познанието, но и начин на живот. Добрите книги никога не остават без читатели. Да прочетеш една добра книга означава неизменно да прочетеш след нея още две и дори повече.

Предприемчивите млади редактори на ИОНЧЕЛ са винаги в стъпка с най-модерното в книгоиздаването – електронните издания и четене в интернет.

ИОНЧЕЛ публикува все повече и все по-качествени книги. Нашата цел е все по-широко разпространение на знания и любов към четенето.

fltrp_05

Нашият издателски списък включва над 9000 издадени книги на 47 езика! Неотдавна преструктурирахме всичко това в по-ясни и по-добре съгласувани продуктови линии, сега читателите ни могат по-лесно да избират книги, подходящи за личните им вкусове и нужди.

fltrp_06

ЮЕДУДЗИ – 閱讀季 – ЧИТАТЕЛСКИ СЕЗОН: нашата запазена марка за читатели на възраст от 0 до 99 (и повече) години!

fltrp_07

Ранно четене – за деца между 0–6 години

Градирано четене – за деца и юноши между 4–18 години

Общопознавателно четене – за колежани и студенти в областта на тяхната специалност и извън нея

Професионално четене – за специалисти по професионално определени предмети

fltrp_09

red-thick-line

Ние предлагаме все по-богато съдържание в различни области и формати, с все по-ефикасно разпространение.

ИОНЧЕЛ започва пътя си като издателство за езиково образование, като постепенно разширява дейността си и включва нови предмети и области. Форматите на нашите произведения са се развили от печатни към електронни и мобилни.

fltrp_08

Издателството за образователна и научна чуждоезична литература е разширило издателския си диапазон от езиково образователна литература към други предмети, включително математика и различните науки:

 • Академични издания и речници
 • Издания в областта на университетското и академично обучение по английски език
 • Издания за обучение по английски език на начално и средно-училищно равнище
 • Периодични издания
 • Издания на китайски език
 • Издания в областта на хуманитарните и обществените науки
 • Издания на чужди езици
 • Издания за деца
 • Електронни издания
 • Издания в областта на професионалното и специално образование
 • Издания в областта на подготвителното обучение
 • Научни издания

fltrp_10

Нашите издания се разпростират от академични и образователни книги до произведения от областите на хуманитарните и обществените науки, естествените науки, както и книги за масови читатели и деца.

Същевременно ние непрестанно разширяваме разпространителските си канали, за да направим произведенията си достъпни за все повече читатели.

Електронната писалка Viaton е средство за четене и учение от ново поколение. Тя вече е станала широкоразпространен компонент от решенията на ИОНЧЕЛ в областта на езиковото образование.

Книгите на ИОНЧЕЛ могат да се намерят в над 2500 книжарници в големите и средноголеми градове на Китай, както и в електронните книжарници dangdang.com, JD.com и amazon.cn. ИОНЧЕЛ стои на висотата на своята репутация, заемайки ¼ от пазара на дребно в областта на чуждоезиковите четива.

fltrp-liaoning-centre

От 1994 г. насам ИОНЧЕЛ е създало 16 информационни центъра в главните градове на Китай. Те функционират като местни клонове на издателството ни, предоставяйки услуги на клиентите ни, поддържайки контакт с местните автори и събирайки сведения за местните пазари. Над текста може да видите макет на обучителния ни център в провинция Ляонин с площ от 40000 кв. метра.

ИОНЧЕЛ разполага с екип от над 200 души, които имат грижа да препоръчват нашите издания на преподаватели и учащи се.

fltrp-18

red-thick-line

Нов опит в образованието и четенето

Освен традиционните форми на книгоиздаване, ние използваме също интернет услуги, лекции, курсове, представления и състезания, свързани с образованието и четенето.

АЙ ЯН ЦУН (iyangcong.com) е двуезичен интернет сайт на ИОНЧЕЛ за социално четене.

fltrp-15

ИОНЧЕЛ е организирало поредица от дейности под общото название «Детски университет» съвместно с управата на линия 4 на пекинското метро. На тези събития любознателни деца получават от нашето издателство отговори на свои въпроси.

fltrp-16

Читателският сезон «Рунтаво кученце» е програма, създадена и организирана съвместно от ИОНЧЕЛ и пекинското радио iHome.

fltrp-17

ИОНЧЕЛ е база за изследвания и прокарване на кампанията «Семействата в Пекин четат».

fltrp-65

Група «Обичам да чета» – 100 редактори на ИОНЧЕЛ, всички майки с деца, водят промоцията на градирано четене за най-малките читатели.

fltrp-66

Едно от стоте «Умни бобчета» – 100 читателски сбирки за деца, организирани от ИОНЧЕЛ из цял Китай.

fltrp-67

Чуждестранен учител от E-PLUS, филиал на ИОНЧЕЛ, осигуряващ обучителни програми за деца и юноши от 4 до 18 годишна възраст, споделя читателски опит с ученици от отдалечено предградие на Пекин.

fltrp-19

Една от лекциите на ИОНЧЕЛ по хуманитарни науки – китайският историк Wong Young-tsu (отдясно) и френският историк Бернар Бризе (в средата) провеждат дискусия върху класическото литературно произведение «Изгубеният рай».

fltrp-20

Прочутият сирийски поет Адонис (отляво) на представянето на книгата му «Да пишеш върху хоризонта на смисъла: избрани творби на Адонис (китайско издание)», 2012 г.

fltrp-21

Фу Ин, заместник министър на външните работи и авторка на «Когато бях там – избрани речи на Фу Ин» надписва свои книги, 2011 г.

fltrp-22

Една от многото срещи по взаимодействие с читателите на сайта АЙЯНЦУН (iyangcong.com).

red-thick-line

Да разбираме образованието по-добре, да служим по-добре на учащи се и на учители

В началото полагахме усилия да намерим повече читатели за една книга. Сега се стремим да намерим всеобхватни образователни решения за отделните читатели. За да направи прехода между издател и доставчик на образователни услуги по-плавно, ИОНЧЕЛ се стреми да е в крачка с развитието на образованието. Ние също така отчитаме нуждите на нашите основни клиенти – и организации, и отделни читатели, – и правим всичко по силите си да им подсигурим правилните продукти и услуги.

fltrp-23ИОНЧЕЛ е създало учебни планове от договорен тип за учащи се между 0-18 годишна възраст. Те включват четене, курсове, тестове, езиково обучение, учебни пътешествия и летни лагери, обучение в чужбина, общности, организирани за обучение чрез игри, културен обмен с цел възпитание на всестранно развити личности.

fltrp-24

Четенето е незаменимо и най-важно средство за учението, ИОНЧЕЛ е разработило градирана система за обучение по английски език на деца и юноши между 4-18 години (увеличете картинката, като я натиснете.)

red-thick-line

Ние предлагаме образователни услуги «всичко в едно» – за партниращи ни институции.

Нашата стратегия B2B (бизнес-към-бизнес) оказва пълен набор от услуги за партниращи институции. Това включва учебни курсове, научни изследвания, конференции, преценки и изпитни тестове, обучение и ресурси в областите на висшето, основното, специалното и предучилищното образование.

fltrp-27

ИОНЧЕЛ организира 16-тия световен конгрес по приложно езикознание в Пекин през 2011 г.

fltrp-29

ИОНЧЕЛ е осигурило обучение на около един милион университетски и училищни преподаватели през последното десетилетие и преди това.

Ние съчетаваме експертен опит от Китай и чужбина за развиването на рамкова система от обучение по китайски език за чуждестранни учащи, ведно със система за преценка на техните знания и умения.

fltrp-30

ИОНЧЕЛ е провело около 1000 учебни сесии за преподаватели, академични семинари и форуми на високо равнище в помощ на ранното, основното, специалното и висшето образование. Ние осигуряваме решение на образователни въпроси на всички равнища и за индивидуални учащи се.

red-thick-line

Професионални решения за обучение по чужди езици – знания за цял живот

ИОНЧЕЛ предлага учебно четене за отделни учащи се и за цели семейства – услугата включва уроци, учебни курсове, състезания и консултации.

fltrp-33

E-PLUS предлага систематични учебни курсове по английски език за деца и юноши от 4-18 годишна възраст. Досега ние вече имаме 15 училища в Пекин, Нанкин и някои други градове, включително пет, които бяха открити в Пекин през август 2013 г.

fltrp-36

Конфуцианска церемония за изразяване почитта към учителите, част от програмата на Пекинския университет за чужди езици PASS за гимназиални ученици.

fltrp-35

Големи очи, които гледат света е програма за учебни пътешествия на ученици на възраст 10-18 години.

fltrp-37

Проект Х бе избран за изследователската програма на Министерство на образованието в областта на експерименталните читанки.

fltrp-38

Поредицата «Аз съм книжно плъхче» остава любима на младите ни читатели още откак ИОНЧЕЛ лицензира първия комплект от заглавия, избрани през 1997 г. от Оксфордското университетско издателство.

red-thick-line

С особено високите си качества в изучаването на езици и дълбокото разбиране на китайската и други култури, ИОНЧЕЛ заема превъзходно положение, от което да разказва китайски истории на целия останал свят.

ОГЛЕДАЛО НА КИТАЙ ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ

fltrp-41

Нашето издателство е създало следните платформи: многоезикова платформа за обществени услуги, за електронното публикуване, за превод и разпространение на китайската култура, за културни нововъведения и обучение на талантливи хора. Чрез тях ИОНЧЕЛ активно разкрива богатствата на китайската култура пред света.

fltrp-40

red-thick-line

Ние сме най-интернационализираното издателство на Китай и най-китайското международно издателство

ИОНЧЕЛ има развити партньорски отношения с повече от 300 международни издателства. Нашите издания са на повече от четиридесет и седем езика и почти достигат 5000 на брой, отпечатани с чуждестранно съдействие.

fltrp-43

Премиерът Уън Дзябао подарява издание на ИОНЧЕЛ – Съвременен корейско-китайско-корейски речник, – на студентка от Република Корея, 2010 г.

fltrp-44

Членове на издателско-медийна изследователска група от развиващите се страни посещават ИОНЧЕЛ през 2012 г.

fltrp-45

Симпозиум на ИОНЧЕЛ по тема «Образование за милиард и триста милиона», проведен в Индонезия през 2011 г.

fltrp-46

Делегация на ИОНЧЕЛ на посещение в Оксфордския университет в Брукс през 2013 г. за обсъждане на бъдещо сътрудничество, включващо създаване на съвместен издателски център с ИОНЧЕЛ.

fltrp-47

ИОНЧЕЛ подписва споразумение за стратегическо сътрудничество с Издателство на Корейския университет, 2013 г.

fltrp-48

Професор Ли Инин (в центъра) говори на издателско-икономическия форум на ИОНЧЕЛ по време на Лондонския международен книжен панаир, 2012 г.

fltrp-49

Церемония по подписване договор за сътрудничество на ИОНЧЕЛ и Disney English, прес-комюнике, 2009 г.

red-thick-line

Партньори на ИОНЧЕЛ

cengagemacmillanmcgrawhillpearsoncambridgeoxford

red-thick-line

Ние съдействуваме за разбирателство между Китай и останалите страни

fltrp-51

Интернет страницата ChinesePlus.com помага на китайците да изучават чужди езици, а на чуждестранните ни приятели да усвояват успешно китайски език.

fltrp-52

От 2010 година насам ИОНЧЕЛ организира учебни класове за учители по китайски език, спонсорирани съвместно от Колумбийския университет и Пекинския университет за чужди езици.

fltrp-53

ИОНЧЕЛ е създало 14 преводачески бази със съдействието на над 60 висши учебни институции, като осигурява преводачески услуги и обучение за студенти с помощта на интернет платформата си iTrans.

fltrp-54

Откриване на Everyday Chinese («Китайски за всеки ден») във Франкфурт и Москва.

fltrp-55

ИОНЧЕЛ организира разнообразни културни събития.

fltrp-56

ИОНЧЕЛ провежда ежегодни летни лагери в чужбина за ученици и студенти.

fltrp-60

Фондът на ИОНЧЕЛ за култура и образование, под егидата на Китайска фондация Сун Цинлин, бе основан през 2013 г.

fltrp-63

Издателството за образователна и научна чуждоезична литература (ИОНЧЕЛ ) е основано от Пекинския университет за чужди езици през 1979 г. Днес нашето издателство има повече от 2300 служители и се развива като първокласен доставчик на образователни продукти и услуги, като същевременно се занимава и с други културни предприятия.

Нашето Издателство за Образователна и Научна ЧуждоЕзична Литература служи на образованието и изгражда междукултурни мостове. Ние в ИОНЧЕЛ ценим високо знанието като ключ към по-добър живот за всички и се гордеем с ролята си във подпомагането на образованието за всички.

red-thick-line

© Foreign Language Teaching & Research Press, 2016
© Превод и оформление: Петко Т. Хинов, главен редактор и консултант на ИОНЧЕЛ за България.